Wat je het aankomende jaar niet mag missen in Friesland

Wat je het aankomende jaar niet mag missen in Friesland

Donderdag 18 januari 2018, categorie: Fletcher tips Stedent(r)ips, Judith de Rooij

Dit jaar is de Friese hoofdstad Leeuwarden Culturele hoofdstad van 2018. Dit laten zij niet rustig voorbij gaan. Het hele jaar door worden er verschillende evenementen georganiseerd. In dit blog een greep uit alle evenementen die dit jaar georganiseerd worden om heel Friesland in het zonnetje te zetten!

Openingsweekend

26 & 27 januari

In het laatste weekend van januari zal de opening plaatsvinden van ‘’Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018’’ door heel Friesland. Op vrijdag starten kinderen van alle basisscholen om 12.00 uur met het zingen van het lied ‘Seis oere thús’. In de avond kun je terecht bij diverse Friese musea, mensen thuis en andere bijzondere plekken van Friesland om bijzondere verhalen te horen. Toegang tot de musea is deze avond gratis.

De tweede dag van het openingsweekend staat in het teken van de culturele hoofdstad van 2018: Leeuwarden. Kinderen zetten in de middag de stad op z’n kop met de start van het Adje Lambertsz-project. In de avond zijn winkels geopend tot 21.00 uur en door de gehele stad kun je impressies opdoen van culturele activiteiten die dit jaar georganiseerd worden. Kom van 21.15 tot en met 22.15 uur naar het Gouverneursplein, Oldehoofsterkerkhof of het Wilhelminaplein. Op daken, torens, balkons en de pleinen zullen mensen van het Noord Nederlands Orkest te vinden zijn. De drie pleinen samen zijn één groot orkest! Het jaar wordt officieel ingeluid met muzikaal vuurwerk.

Luchtfoto van Leeuwarden

In Motion

Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 6 mei 2018

In Motion is een speciale tentoonstelling in het Keramiekmuseum in Leeuwarden. De werken die er te zien zijn, zijn nog nooit eerder in Nederland vertoond. Ze laten de rol van keramiek zien in de hedendaagse kunstwereld.

Mata Hari, de mythe en het meisje

Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tot en met 2 april 2018

Het ooit in Leeuwarden geboren meisje Mata Hari krijgt een eigen tentoonstelling in het Fries Museum. Door het tentoonstellen van foto’s, plakboeken, persoonlijke bezittingen en zelf militaire dossiers reis je mee door het leven van dit meisje. Op haar 29ste brak zij door als danseres in Parijs en raakte de kranten niet uitgeschreven. Ontdek hier hoe zij een wereldwijde mythe is geworden.

Zwart-wit foto van Mata Hari

Intiem theatraal liedrecital over de legendarische Mata Hari

Vrijdag 26 januari 2018

Naast de tentoonstelling over Mata Hari wordt er ook een eenmalig theaterstuk aan haar gewijd op vrijdag 26 januari. Het theaterstuk verteld het verhaal over haar leven en hoe zij werd geëxecuteerd door het militaire gezag. Het geheel wordt begeleid door prachtige muziek.

HOLSTMEER

10 februari tot en met 15 april

Ontdek de onbekende wereld van Holstmeer. Je wordt door twee acteurs, het personeel van Fier en de gevangenis rond geleid door drie verschillende complexen aan de Holstmeerweg. In het gebouw van Fier, een expertise- en behandelcentrum, vertellen de vrouwen hun verhaal op een ‘Catwalk’. In de gevangenis spelen de gedetineerden het toneelstuk ‘In mijn hoofd ben ik vrij’. Deze bijzondere toneelvoorstelling wordt geëindigd in het politiebureau, hier komen de verhalen van de bewoners samen. Hier wordt het laatste stuk gespeeld, genaamd ‘Weg’.

Iepen Doar(p)

12 februari tot en met 8 augustus

Het centrale thema van Leeuwarden 2018 is mienskip, oftewel gemeenschap. Wat dit voor hen betekent wordt uitgelegd aan de hand van beeld en geluid. In 128 dagen worden er 128 deuren open gedaan. Achter deze denkbeeldige deuren is een portret te zien, via de tv, of te horen via de radio. Aan het einde van de 128 dagen, op 8 augustus zijn alle deuren geopend en is het dorpsportret van Veenwoudersterwal compleet.

Stad in Friesland

Sjen yn it Tsjuster

16 maart tot en met 8 september

De gedachte die centraal staat in Sjen yn it Tsjuster is ‘ook die wie klein is kan groot denken’. Als eerbetoon aan dichter en wereldburger Tsjêbbe Hettinga wordt er een ervaringsvoorstelling gehouden in het duister van Burgwerd. De hele voorstelling staat in het teken van het gedicht Lytse Jonge van deze Friese dichter. Tijdens deze ervaringsvoorstelling wordt je meegenomen naar verschillende locaties waar steeds weer wat nieuws staat te wachten en waarbij steeds andere zintuigen geprikkeld. Heel Burgwerd doet mee aan dit gedicht wat wordt uitgevoerd als toneelstuk.

LOST IN THE GREENHOUSE

13 april tot en met 20 mei

Mocht je een theater op een bijzondere plek willen meemaken dan is Lost in the Greenhouse de juiste voorstelling voor jou. De voorstelling vindt namelijk plaats in een kas tussen de paprika’s en komkommers! Lost in the Greenhouse is een tragisch liefdesverhaal dat zich afspeelt tussen deze groentes.

Tijdens de voorstelling staat één van de Poolse arbeiders centraal en wordt zijn reis vertolkt . Daarnaast heeft ook de baas van de kassen een hoofdrol.

Het toneelstuk is een ware beleving. Je kunt je zo goed verbeelden hoe alles voor de spelers is doordat je je bevind op de plek waar het verhaal zich ook afspeelt. Je hoort, ziet en ruikt hoe het is in een kas, wat de beleving en verbeelding nog meer laat spreken.

At the Watergate: de meest muzikale stad van Nederland

8 tot en met 11 mei

Van 8 tot en met 11 mei kun je voor de meest muzikale stad van Nederland terecht in Sneek. Tijdens dit muzikale weekend, het European Youth Music Festival, worden door zevenduizend jonge musici uit heel Europa optredens gegeven. Door heel Sneek worden er vijftig verschillende podia geplaatst.

Festival in Friesland

Welcome to The Village

20 tot en met 22 juli

Welcome to The Village wordt een waar festivaldorp in de Groene Ster bij Leeuwarden. Tijdens het weekend zullen er ruim 70 acts worden opgevoerd. Met muziek maar ook verrassende gebeurtenissen van start ups, koks en kunstenaars.

Het festival gaat om samenhorigheid, gezelligheid en feest. Maar het heeft ook een serieuze kant waar wordt gediscussieerd over hoe de wereld er uit ziet over vijf jaar. In het innovatietraject DORP wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen die de wereld in de toekomst kunnen helpen.

The Tall Ships Races: een armada van culturen

3 tot en met 6 augustus

Harlingen wordt één grote nautische stad tijdens The Tall Ships Races. Tachtig driemasters gaan de strijd aan om als eerste over de finish te komen. De schepen starten in het Britse Sunderland. Vanaf Sunderland varen ze eerst naar Esbjerg in Denemarken en dit is het einde van de eerste race. De tweede race start in Stavanger, Noorwegen en eindigt boven de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling.

Na deze races zullen ze in de haven van Harlingen aanmeren en blijven ze hier vier dagen liggen. Bezoekers kunnen hun ogen uitkijken op de schepen. Tijdens deze dagen zullen er verschillende optredens worden gegeven en je kunt de zeilen en touwen daadwerkelijk ruiken en het geluid van de scheepstoeter van dichtbij horen. Het is een ware beleving wanneer je aan boord stapt bij één van deze zeilschepen.

Zeilschip

De Reuzen van Royal de Luxe: reuzentheater voor jong en oud

17 tot en met 19 augustus 

Helemaal vanuit Frankrijk komt het reusachtige Royal de Luxe straattheatergezelschap. Zij laten hun reuzen wandelen door de hele stad. De reuzen zijn zo groot dat ze boven de kantoorgebouwen uit komen. De medewerkers hangen in trapezes om er voor te zorgen dat de iconische poppen vooruit komen en hun wandeling kunnen maken. Wanneer het lunchpauze is voor de medewerkers, rusten de reuzen even uit. Je kunt ze van dichtbij bewonderen langs de route door de straten van Leeuwarden.

Slachtemarathon 2018: een dag of dubbel lang genieten

31 augustus & 1 september

Tijdens de Slachtemarathon loop je in twee dagen door 30 dorpen. Het evenement wordt eens in de vier jaar georganiseerd en duizenden lopers wandelen ongeveer 42 kilometer tijdens deze Slachtemarathon. Speciaal voor dit jaar is de route ruim verdubbeld naar bijna 92 kilometer! Onderweg zijn alle dorpen speciaal aangekleed en kun je je verwonderen theater, kunst, muziek en verschillende pop-up hotels.

In vijf verschillende dorpen die langs de route zijn gelegen is het mogelijk om in de avond te overnachten bij mensen thuis, in dorpshuizen, op tijdelijke camping of wanneer je echt iets bijzonders wilt: in een stal. In deze dorpen worden ook festivals georganiseerd, maar wel elk met eigen signatuur.

OstFriese legende ontmoet 100 Friese paarden

6 september tot en met 3 oktober

In dit theaterstuk staan 100 Friese paarden centraal. Het stuk gaat over een dijkgraaf die de eeuwige strijd tegen het water aan gaat. Hij doet dit door een dijk te bouwen tegen het water. Wanneer deze er eenmaal staat wordt hij doorbroken tijdens een zondvloed.

Het belooft de grootste cultuurproductie van 2018 te worden. Ook voor buitenlandse gasten is dit theaterstuk goed te volgen, zij ontvangen een koptelefoon waarmee zij het toneelstuk in het Engels of Duits kunnen volgen.

Friese paarden

Look@Me

9 november

Kinderen en jongeren uit heel Leeuwarden krijgen de kans om een eigen, professionele documentaire te maken. Ze mogen hierin hun eigen verhaal vertellen uit hun eigen omgeving.

Op school krijgen de kinderen al les in hoe zij een script moeten schrijven. Uit alle scripts worden een aantal verhalen gekozen die kans maken om verfilmd te worden. Als hun verhaal gekozen is gaan ze met een echte film crew op pad om alles te filmen wat zij hebben beschreven. Tijdens het Noordelijk Film Festival zullen deze documentaires ook daadwerkelijk getoond worden op het witte doek.

Hotels in Friesland

Wanneer je één van deze evenementen wilt bezoeken is het natuurlijk heerlijk om er gelijk een overnachting of meerdere overnachtingen bij te boeken. Fletcher Hotels heeft 3 hotels in Friesland die zijn verspreid over de provincie. Zo is er bij elk evenement wel een hotel die dichtbij deze locatie is gelegen.

Fletcher Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof ligt namelijk midden in de prachtige culturele hoofdstad Leeuwarden. Een hotel die is gevestigd in een paleis uit de 15e eeuw met het culinaire restaurant Us Heit. Boek een kamer of boek een arrangement zodat je onbezorgd kunt genieten en de evenementen in de omgeving kunt bezoeken.

Pand van Fletcher Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof

Midden in sportstad Heereveen vind je het vier sterren Fletcher Hotel-Restaurant Heidehof. Het hotel beschikt over 3 tennisbanen en een à la carte restaurant. Ook hier kun je er voor kiezen om een bezoek aan het Noorden te combineren met een overnachting of een arrangement en ga volledig onbezorgd op vakantie. 

Pand van Fletcher Hotel-Restaurant Heidehof

Op het grensgebied van Friesland en Drenthe ligt Fletcher Hotel-Restaurant De Zon in Oosterwolde. Ontspan tijdens een aantal nachten weg in de sauna en het solarium van het hotel. Sportievelingen komen ook niets tekort met de aanwezige fitnessruimte. Boek meteen je kamer!

Pand van Fletcher Hotel-Restaurant De Zon

Even geduld a.u.b.
Resultaten worden ververst.

Wij gebruiken cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Zo kunnen we je de beste website ervaring bieden. In ons cookiebeleid lees je precies waar deze cookies voor gebruikt worden. Door op onderstaande button te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals daar omschreven. Je kunt er ook voor kiezen om marketingcookies te weigeren, en ten alle tijden is het mogelijk om de cookies te verwijderen.

Doorgaan